Under hösten släppte Titleist sina nya metalwoods sprängfyllda med ny teknik.
Men är de egentligen bättre än föregångaren?
Jag har testat ut mina egna klubbor och tagit reda på om det verkligen är värt 7 500 spänn för en ny driver.
Sannolikt har du redan sett proffsen ta dem i spel. För hajpen var som alltid stor när Titleist i höstas släppte sin nya serie metalwoods GT. Men hur gör man egentligen en ännu bättre klubba än föregångaren TSR, som höjdes till skyarna och blev de mest spelade metalwoodsen på tourer världen över?
En nyskriven kärlekssaga
Kombinationen Titleist och träklubbor har inte alltid varit en kärlekssaga. Man har visserligen gjort snygga klubbor under många år nu. Men faktum är att företaget fram till att TS-serien släpptes 2018 låg en bra bit efter konkurrenterna när det kommer till både längd och förlåtande egenskaper.
Med TS drogs därför ett streck över gamla skisser och modeller, och istället började man på ett helt oskrivet blad. TS-namnet stod för Titleist Speed Project och handlade om att man på allvar skulle ta upp kampen om att tillverka de allra hetaste träklubborna. Man lyckades och både driver och metalwoods blev som bekant snabbt de mest spelade på PGA-touren. Två år senare följdes TS upp med en tillspetsad TSI och därefter kom ännu vassare TSR.
SUPERGUIDE: 360 banor i 26 länder – samtliga banor jag spelat med betyg
Därför skrotas TS-namnet
Med GT-serien säger man sig nu ha tagit det utvecklingsmässigt största steget i företagets historia. Hur kan det komma sig? Och kan de nya klubborna verkligen vara så mycket bättre?
På utvecklingscentret i Boston, som är det största forskningscentret i golfbranschen, tog man med sig alla lärdomar från TS-projektet, men känner samtidigt att man gjort så stora framsteg att TS-namnet nu
skrotas.
Nedan följer förklaringen.
Jakten på längd har bytts ut mot ett mål om att tillverka klubbor som levererar på topp utifrån alla olika parametrar, med mer konsekvent bollhastighet, utgångsvinkel och spin, oavsett bollträff.
Med det sagt har Titleist tagit fram helt nya material som gjort det möjligt att laborera med form, tyngdpunkt och aerodynamik. Utvecklingen har lett fram till att man lämnat titanium och tagit fram sitt eget material. Ett steg som i sin tur resulterat i namnet GT; Generational Technology. Men vi ska inte nörda ner oss i denna typ av information utan istället fokusera
på prestanda – för i slutändan så är det ju det som är relevant för oss golfare och beslutet att investera i en golfklubba.
En svåröverträffad känsla
Klubborna är som alltid när det kommer till Titleist väldigt vackra, men det första jag slås av när jag provar den nya GT-serien är det mer smackiga ljudet som gör att slagen känns ännu mer kraftfulla än
tidigare.
Det är en känsla som är svåröverträffad.
Den största skillnaden handlar dock om spridningen. Jag testar klubborna en dag då jag inte är i min bästa form och bollträffen är minst sagt risig. Detta till trots så upplever jag att bollen fortfarande flyger på ett bra sätt, att mina slaglängder är nästintill intakta och kanske allra viktigast så är avvikelsen i sidled inte särskilt stor.
Med hjälp av Titleist tour fitter Mattias Jelver får jag klubborna individanpassade efter min sving och lagom stora intervall mellan klubborna.
I min bag ska varje klubba ha ett syfte och förtjäna sin plats.
Golf handlar om att få bollen i hål på så få slag som möjligt. Det allra mest kostsamma är bollar som går out-of-bounds eller i hinder som ger pliktslag. En bättre träffbild med träklubborna kan innebära att en dubbelbogey byts ut mot en birdiechans.
Om det är värt 7 500 kronor?
För mig. Definitivt.