Det blir inget Scandinavian Mixed 2025. Nyheten var inte direkt oväntad då tävlingens avtal med titelsponsorn Volvo löpte ut efter 2024 års upplaga.
Men när vi gräver lite djupare bakom anledningarna till att vi år 2025 inte längre har någon svensk Europatourtävling i golf är förklaringarna betydligt mer komplexa än så – och har väldigt mycket att göra med de större förändringarna inom proffsgolfen.
Jag har skrivit om Scandinavian Mixeds vara eller icke vara både i Svenska Golfmagasinet och på MartinHardenberger.com. Att den svenska tävlingen skulle gå en oviss framtid till mötes och på ett eller annat sätt få en ny skepnad var ingen högoddsare.
Redan i månadsskiftet september/augusti stod det klart att tävlingen inte skulle finnas kvar i sin nuvarande kostym, kort senare att det inte skulle bli någon svensk Europatourtävling överhuvudtaget. Undertecknad ombads inledningsvis att ligga lågt med informationen eftersom hoppet fortfarande inte helt var ute.
Men nu är det alltså klart.
Det är därmed också dags att förklara hur det kunde bli som det blev och varför DP World Tour (som Europatouren numera heter) valt att inte inkludera den svenska tävlingen i spelschemat för 2025.
Ett avtal som blev början på slutet
Det hela börjar för ett gäng år sedan, och en tid då Europatouren arrangerat tävlingar i Saudiarabien men nu väljer att sluta ett strategiskt samarbetsavtal med PGA-touren istället för att fortsätta på den saudiska linjen.
I samband med detta får man också en ekonomisk injektion tack vare namnbytet till DP World Tour.
Men vad som till en början ser ut att vara en ekonomiskt gynnsam lösning, och något som man hoppas ska stärka touren, ska så småningom komma att döda de europeiska tävlingarna.
Redan vid det här laget har saudierna långt gångna planer på en egen tour och när Europatouren väljer att gå ihop med PGA-touren slår det gnistor. Sveket gör att planer nu blir verklighet. 2022 ser LIV Golf ljuset, prispengarna trycks upp och PGA-touren sätts omedelbart under ekonomisk press.
Åren går. Spelarna lämnar. Och ifrån att pumpa in pengar i Europatouren vill PGA-touren idag istället att varje unik tävling på Europatourens schema ska gå med vinst. Tävling efter tävling flyttas från Europa till länder där sponsorerna är fler och större. Det etiska dilemmat, känslan för vad som är rätt och fel, samt tourens egentliga ursprung blir allt mer sekundärt.
Samtidigt i Sverige kämpar man med pengarna, det är svårt att mäta sig med de internationella tävlingarna, och man måste göra en unik produkt. Scandinavian Mixed spelas för första gången 2021 på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka. 78 män och 78 kvinnor tävlar mot varandra, på samma bana, i samma tävling. Sveriges genom tiderna bästa spelare, Annika Sörenstam och Henrik Stenson, står som värdpar för den unika tävlingen som får stort genomslag med sina väldigt skandinaviska budskap om jämställdhet och hållbarhet.
Det hela linjerar väldigt bra med Volvo Cars värdegrunder och företaget hoppar på titelpartner och tävlingen döptes till Volvo Car Scandinavian Mixed.
2022 års upplaga av Volvo Car Scandinavian Mixed gick till historien då Linn Grant blev första kvinna att vinna på Europatouren.
Pengarna det stora problemet
Men som värd finns inte längre Henrik Stenson kvar. Ryder Cup-kaptenen har tagit steget över till den saudiska satsningen. Det rapporteras om att Stenson erbjudits mer än 50 miljoner dollar för att byta tour, och bland golfens beslutsfattare viskas det om en saudisk strategi som ska slå sönder proffsgolfen om vi känner den idag.
2024 upprepar Linn Grant bedriften. Men bland arrangörerna råder en dämpad känsla. Inte nog har vädret lagt sordin på stämningen, man vet redan om att det kan vara sista året tävlingen genomförs.
Maktspelet inom proffsgolfen har hårdnat. PGA-touren har svårt att hålla saudiernas ekonomiska tempo, och när Europatouren inte kan tjäna pengar på den svenska modellen avböjer man att genomföra tävlingen 2025.
I Sverige undersöker man därför istället möjligheten om en tävling med ett startfält med spelare från Challengetouren (en nivå under Europatouren) och Ladies European Tour.
Men detta är en produkt som är svår att sälja in och flera sponsorer, inklusive Volvo, väljer att säga nej.
Europatouren läcker. 2023 gick man, trots Ryder Cup, plus minus noll tack vare att PGA-touren tryckte in hela 27,7 miljoner dollar i verksamheten. Det mesta av pengarna gick till prissummor, då man såg det som nödvändigt för att inte tappa för mycket i relation till LIV.
Att man har det så tufft ett Ryder Cup år är extremt ovanligt och kan jämföras med 2014 och 2018 då touren gick mer än 15 miljoner dollar plus.
I det strategiska samarbetsavtalet ingår det att PGA-touren ska täcka upp för eventuella förluster, men givetvis är förluster av 2023 års storlek (sannolikt ännu större 2024) långt ifrån någon hållbar lösning för PGA-touren som därför stramar åt kraven.
En framtid där vad som helst kan hända
Att det inte blir något Scandinavian Mixed betyder inte på något vis att proffsgolfen på yppersta internationella nivå är död i Sverige. För bakom kulisserna viskas det om att LIV Golf nu ser en omättad marknad och en chans att nå en del av världen som tidigare ställt sig mycket tveksam och på gränsen till fientlig till touren, där ett förbund aktivt tagit ställning emot landets största stjärna och hans satsningar i landet.
Jag vet flera som skulle vara intresserade av att arrangera en sådan tävling.
Maktspelet inom proffsgolfen kan inte beskrivas som något annat än ett cyniskt schackspel där varje drag är noga avvägt för att skada motparten i största möjliga mån.
I nuläget handlar om att överleva och vad som är bäst för golfen kommer inte sällan i andra hand.
Och så lär det se ut till dagen då vi når ett avtal mellan saudiska PIF och PGA Tour.
Vad allt det här innebär för proffsgolfen i Sverige återstår att se. På kort sikt är det så klart synd att det inte blir någon tävling 2025. Men hur golflandskapet kommer att se ut på sikt är en helt annan femma – som bara framtiden kan utvisa.