Vi flyr Eurovision för att finna lugnet. Ambitionen för oss till en oas, beläget på Skånes mittpunkt.
Besöket på Elisefarm handlar om jakt, golf och spa – och för tankarna till livskvalitet i den brittiska landsbygden.
Det är en höjdare som har sin grund i slumpen, tuffa tider och oväntade möten.
Vad skulle du ta dig till om din gata ena dagen invaderades av regnbågsklädda musikfantaster och nästa av 11 000 vilt trummande Palestina-demonstranter? Lägg till ekvationen att du har en knappt två månader gammal bebis.
Vi valde att fly Malmö.
Men vart skulle vi ta vägen? Hur långt skulle bebisen kunna tänka sig att åka, och hur länge skulle blöjan hålla? Dessutom ville vi ju komma till en plats där det fanns lugn och ro, och där vi inte skulle mötas av allt för många arga blickar.
Valet föll på Elisefarm, 35 minuters bilfärd nordost från den Eurovision-gata vi bor på i Malmö, och ett kvalitetsställe med både golf, spa, boende och bra restaurang.
ANMÄL DIG NU: LÄSARRESAN 2025 – NORTH BERWICK
Det började på ett bröllop
När jag slår mig ned för en intervju med Elisefarms ägare Ingrid Linné får jag snart veta att det är en destination i kärlekens tecken. Det hela började 1997.
– Det började med att jag och min man träffades på ett bröllop här nere i Skåne. Han var förlovad och jag var gift. Men vi bestämde oss för att bli ett par.
När de träffades bodde Ingrid i Stockholm och jobbade som jurist på Vattenfall, och maken Lars var bonde. Men snart skulle karriärerna ta en ny väg.
– Det var ett jättestort steg och väldigt spännande. Tyvärr fanns det inte samma arbetsmöjligheter för mig. Jag började faktiskt på en advokatbyrå, men det var mest en massa gamla gråhåriga män som satt och tittade på varandra, och jag som var van vid att resa och förhandla fick sitta i ett rum bredvid.
– Det var inte kul, men ganska så samtidigt fick vi två barn i ganska snabb följd och istället började vi det här projektet.
Gården Elisefarm köpte paret, främst för jordbrukets skull, ungefär samtidigt som de gifte sig.
– Stora och dyra maskiner kräver ju stora ytor också. Så det var tanken. Men så var ju husen helt fantastiska också, men en trevlig herrgård och tre jättefina bostadshus. Alla frågade oss om vi inte skulle flytta till Elisefarm själva, men vi svarade att ”vi bor på en jättefin herrgård och där vill vi bo kvar”. Så vi började med att hyra ut husen, säger Ingrid och hennes skratt vittnar om att berättelsen bara börjat.
I takt med att hyresgästerna fick allt svårare att betala, och att några fall till och med togs upp i Tingsrätten, blev det allt mer uppenbart att en annan lösning var ett måste.
Det var vid den här tiden som Lars gick kurser på Alnarp. En av dem hölls av Svenska Golfförbundet, och det var här nästa kapitel skulle ta fart.
SUPERGUIDE: MINA BETYG PÅ FLER ÄN 360 BANOR I 26 LÄNDER
Valet föll på en lågmäld engelsman
Förbundets representanter frågade om det inte fanns någon av deltagarna som ägde mark i Hörby kommun, för detta var den enda kommunen i Hörby som inte hade en egen golfbana. Då sträckte Lars upp handen.
Då det redan fanns massor av banor i övriga Skåne hade förbundet en rekommendation.
Att göra något väldigt speciellt var ett måste för att nå igenom bruset. Det ledde till att förbundet åtog sig att sätta paret i kontakt med in tre internationella banarkitekter.
Ingrid och Lars träffade två av dem. En hette Bob Kains och kom från Kanada.
– När vi började prata budget så berättade han att han skulle flyga 19 gånger från Kanada. En gång för varje green och en gång för invigningen. Han ville också flyga förstaklass och bo på femstjärnigt hotell.
Det skulle med råge ha sprängt budgetten.
Den andre hette Martin Hawtree och kom från England.
– Han var en lågmäld man i 60-årsåldern. Han pratade tyst och tänkte mycket innan han sa något. Han frågade istället ”har ni ingenstans här som jag kan sova?”. Han sa sig inte heller ha några problem med att flyga lågprisbolag från London.
Paret fattade tycker för Hawtree som fick uppdraget.
Det roliga i sammanhanget är Bob Kains framförallt designat banor i Stockholmsområdet, medan Martin Hawtree svarat för renoveringar både på Royal Birkdale, Lahinch, Portmarnock och Turnberry.
Öppnade mitt i golfkrisen
Men bara för att man gjort slag i sak med Mr Hawtree betydde detta inte någon ”dans på röda rosor”. Då Elisefarm ligger där det ligger behövde detaljplan och bygglov förankras i både Höör, Hörby och Eslöv.
Men efter många om och men kom till slut en 18-hålsbana till världen, och i dag erbjuder man dessutom både spa, logi och restaurang i rustik herrgårdsmiljö.
Förståeligt nog är det ett poppis ställe.
Men det har kanske inte alltid varit lika populärt att komma hit?
– Det har verkligen inte. När vi blev klara med banan, 2005, så kom den stora golfkrisen till Sverige. Då kunde man läsa dubbeluppslag i Dagens Industri att nu var det kris på riktigt, och samtidigt satt vi på kontoret och tittade ut på en tom parkering. Det var ganska skrämmande, och min man sa till mig ”vad ska vi göra nu?”.
– Alla i vår närhet trodde att vi skulle gå i konkurs. Men som tur var har vi ett stort jordbruk som kunde vara med och stötta, och vi kunde ta pengar därifrån som gjorde att vi kunde fortsätta verksamheten.
”What doesn’t kill you makes you stronger…”
– Det var en tuff tid som gjorde att vi blev ganska uppfinningsrika, och som tvingade oss att tänka om och hitta nya lösningar.
Bland annat insåg man att det gick att hitta synergier mellan de olika delarna i verksamheten. Det behövdes exempelvis inte flera olika receptioner och kassor, utan en och samma person kunde så klart ta betalt för samtliga tjänster.
– Det gjorde att vi kunde skära ner personalkostnader. Och i samma vända så var det allt fler som frågade om man inte kunde bo på Elisefarm, eftersom miljön är så trevlig. Så vi började bygga hotellrum i de befintliga husen, berättar Ingrid.
Sveriges svar på brittisk countryside?
I en svensk kontext är miljön väldigt unik, vilket återspeglas väl när man granskar utbudet i shopen, där du hittar allt från inredningsattiraljer, till golfklubbor och jaktkläder.
Viben för direkt mina tankar till någon plats där den brittiska societeten gillar att tillbringa sin tid, och en vardag där du på måndagen jagar fasan och på tisdagen spelar golf.
– Tanken med den ursprungliga herrgården har hela tiden varit att ha en lite brittisk stil. När vi köpte herrgården var den i princip rivningsbar, men vi tyckte om stilen och valde att behålla den. Det är ju så att både jag och min man jagar, och våra döttrar också. Med det sagt så arrangerar vi lite jakter här på Elisefarm, och även lerduveskytte som man kan vara med på.
– Det är kul att driva shopen på det sätt vi gör, med kvalitetsprodukter som passar de olika kundgrupper som kommer hit.
– Jag skulle säga att en tredjedel av våra gäster är konferensgäster som är här och bor och äter, en tredjedel är privatgäster som vill besöka spat och en tredjedel är golfare.
Men Ingrid och Lars resa med Elisefarm är långt ifrån fulländad. Planen är att bygga ett helt samhälle runt banan. Det är en plan som funnits länge, men som efter många vändor med detaljplaner och överklagande nu är på väg att realiseras.
– Bland annat var det en norsk miljardär som inte tyckte om planerna, eftersom han var rädd att det skulle leda till att den norske kungen inte ville komma hit och jaga längre. Det var inte vad han skrev i sin överklagan, men han kom hit och berättade att det var den egentliga anledningen.
– Det blev en lång process…
Efter att detaljplanen till slut avvisades av Miljööverdomstolen tog man nya tag, tog hjälp av en arkitekt som ritade 950 bostäder i anslutning till banan. Betydligt fler än de 60 villor som var ursprungsplanen. Man börjar i Höörs kommun där frågan nu är ute på samråd. Sista punkten som diskuteras är den om dricksvatten.
– När vi löst den frågan, och sett vad investeringen skulle kosta så är det dags att trycka på knappen och börja bygga.
– I Höör är inte heller norrmannen granne och kan inte överklaga. Vi börjar med 750 bostäder där, och det är alla möjliga typer med radhus, parhus och villor.
Det byggs alltså ett samhälle för många familjer.
Lyckas man bevara den härliga känslan på Elisefarm har de även ett riktigt läckert ställe att spela golf på.