Banbrytande upplevelse för finsmakaren

Vi är inte många svenskar som är bekanta med Loughborough. Men här ligger ett av Storbritanniens största universitet, och mitt inne på universitetsområdet ett forskningslaboratorium för golf; Ping Performance Research Centre. Hit beger sig Martin Hardenberger för att lära sig sänka fler puttar.

Ping och Loughborough University har jobbat tillsammans i mer än ett decennium. Bland annat har skolans ingenjörsstudenter fått praktisera på Pings huvudkontor i Phoenix, ni vet där det finns en guldputter till varje Ping-spelare som vunnit på PGA-touren.

För egen del har universitetsåren sedan länge passerat, och någon guldputter lär det inte heller bli, men precis som för så många andra älskar jag att spela bra golf.
Det är bland det roligaste jag vet.
Och en nyckel till bra scorer är så klart bra puttning. Det är ju på green vi slår närmre hälften av våra slag – därför borde det vara med puttern den största utvecklingspotentialen finns.

Chansen att besöka Loughborough dök upp under våren 2023. Ping hade en medieträff på Barsebäck och bäst score på Ocean Course gav valfri Ping-klubba.
Givet företagets historia föreföll mitt val givet. Det fick bli en putter. Det ena ledde till det andra och rätt vad det var befann jag mig ett år senare på ett universitet ungefär två timmars bilfärd från Manchesters flygplats.

Här slog Ping Research Centre upp portarna den 4 juli, 2022.

Investeringen kostade 15 miljoner pund och gjordes i syfte att analysera och förstå hur idrottare, och specifikt golfare, använder sig av utrustningen, för att på så vis förbättra produkterna.

När jag anländer möts jag inte alls av något spexigt ställe med massor av loggor. Tvärtom är det ganska svårt att hitta rätt dörr. På insidan är dock tekniken minst sagt imponerande. Förutom Trackmans och GC Quads finns här diverse verktyg som mäter varenda centimeter av din rörelse.
– Launch monitors är så klart riktigt bra men de förklarar främst vad som händer och inte hur. Vi behöver veta hur någon skapar och släpper lös kraft för att förstå hur vi kan skapa nästa generations Pingklubbor, säger min fitter Paul Rymer och berättar hur motion capture-teknologin tar fler än 800 bilder per sekund av min puttstroke.

Innan vi börjar får jag svara på en rad frågor. Som exempelvis vilken känsla och ljud jag tycker om. Jag får också beskriva mina styrkor och svagheter och hur jag definierar en bra puttare.

Vi kliver in på puttinggreen och börjar med att slå raka puttar. Efter detta tilldelas jag ett puttningshandicap baserat på hur konsekvent jag utför min rörelse och hur bra jag är på att leverera bollen med rätt hastighet och på min tilltänkta linje.

Jag får ett lågt handicap, men det finns alltid utrymme för förbättring. I laboratoriet har de en så kallad Zen Green som de med en kontroll kan justera lutningen på, och när vi börjar tillta green börjar tendenserna bli tydligare. Jag siktar ett par grader höger.
– Med hjälp av Zen Green kan vi återskapa svåra puttar från riktiga banor. Men det ger oss också möjligheten att studera konsten att putta i en kontrollerad miljö, säger Paul.

För mig som vänsterhänt ges jag på en plats som denna också en unik möjlighet att prova olika modeller. Och kanske är det här besöket blir som allra mest intressant. För i takt med att jag provar olika modeller ser vi hur jag siktar olika med nästan alla av dem. Form och siktlinjer passar olika typer av spelare, eftersom vi alla har olika ögon och står olika till bollen.

Parallellt med utprovningen diskuterar vi också min puttning och mina tendenser ute på banan. Jag berättar att jag ibland blir för teknisk och fokuserar för mycket på själva rörelsen snarare än uppgiften jag har framför mig.

Med det sagt testar vi en putter helt utan siktlinje. Med hjälp av diverse olika mätinstrument ser vi intressant nog att det är med denna putter jag siktar allra bäst.

Den avskalade looken hjälper mig också att fokusera på vart bollen ska rulla, istället för hur jag rör puttern.

Mitt puttningshandicap blir snabbt ännu bättre.

Vi har en vinnare.

Jag får min hustrus och dotters namn istämplade på puttern, samt dotters födelsedatum.

Det har inte bara varit en unik upplevelse.

Jag äger nu en väldigt unik putter.

Ping kallar den här typen av utprovning “The best custom putter experience in golf”. Ett besök med custom fitting på Ping Research Centre i Loughborough kostar 2 000 pund och ger dig en putter som tillverkats för hand just till dig, precis på samma sätt som för de bästa spelarna i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait