Xander Schauffele vann The Open efter att inte toppat ledartavlan förrän under de sista nio hålen finalrundan. Ytterligare ett bevis på att stora tävlingar varken vinns på torsdagar, fredagar eller lördagar, utan att de första tre rundorna i regel handlar om att inte spela bort sig.
Något just han lärt sig den hårda vägen.
Nedan följer mina reflektioner efter Schauffeles seger.
Att lära sig av motgångar…
… är en kraftigt bidragande faktor till att Xander Schauffele i år som förste spelare sedan 1972 vunnit The Open och ytterligare en major (PGA-mästerskapen). Innan han på Valhalla tidigare i år äntligen nådde hela vägen hade han hela 12 topp 10-placeringar i majorsammanhang. Vid flera av dessa tillfällen ledde han eller var inom något ynka slag inför finalrundan.
Man ska inte glömma hur svårt det är att vinna golftävlingar, och hur många försök som ofta krävs. Nu verkar Xander ha hittat sina nycklar, och självklart är OS-guldmedaljören från Tokyo favorit när spelen i augusti åter går av stapeln i Paris.
Följ med på Svenska Golfmagasinets läsarresa till Troon – mer info här!
Vägen till att lyckas i majors är…
… att träffa greener. Det brukar pratas om stressfri golf. Stressfri golf innebär att träffa fairways och greener, och att när man missar missa på rätt ställe. Det gjorde Xander Schauffele på Royal Troon. Han träffade 16 av de 18 greenerna den sista speldagen vilket ledde till en bogeyfri 65-runda – något ingen kunde matcha.
Läs senaste numret av Svenska Golfmagasinet – klicka här!
Troon’s American love story…
… fortsätter. Sju av de åtta senaste vinnarna på den blåsiga skotska västkusten har varit amerikaner, och den ende som lyckats bryta deras svit är Henrik Stenson. Man kan givetvis bara spekulera i varför det blivit så och vilken typ av spelare det är som oftast lyckas på Royal Troon.
Men kollar man lite närmre på namnen så finns en del att utläsa.
Arnold Palmer, Tom Weiskopf, Tom Watson, Mark Calcavecchia, Justin Leonard, Todd Hamilton och Xander Schauffele. Sätt dessa namn i relation till följande utlåtande från Adam Scott:
– Det är svårt att spela aggressivt och bekymmerslöst på en linksbana som denna. Du hamnar lätt i problem om du inte tänker dig för. Även om du kan scora, och framförallt de första nio kan attackeras, så handlar mycket om att utföra slagen som krävs. Du kan lyckas med det helt utan att ta risker och slå järnfyror från tee och järnnior in till green istället för att försöka “bomba” med drivern.
– Du kan slå driver, men ha en vinkel in som gör det nästan omöjligt att träffa green trots att du har en lobwedge i handen. Det krävs disciplin för att lyckas här.
Du behöver alltså inte slå längst på Royal Troon. Men du behöver vara stabil och visa tålamod – vilket var precis vad Xander Schauffele gjorde i år.